how to develop free websiteNAPELEM KISOKOS

Milyen napelemes rendszerek léteznek?

Hálózatba visszatápláló napelemes rendszer
Hybrid visszatáplálós / sziget üzemre képes napelemes rendszer 
Hybrid / sziget üzemű önellátó napelemes rendszer 
Sziget üzemű önellátó napelemes rendszer

FR SOLAR

Hálózatba visszatápláló napelemes rendszer 

Hálózati visszatáplálásról akkor beszélünk, ha a napelemek által szolgáltatott feszültséget közvetlenül váltakozó feszültséggé alakítjuk át, így látjuk el a fogyasztóinkat. Amikor viszont nincs fogyasztás, akkor a napelemek által termelt áramot, arra alkalmas inverter segítségével a hálózatra tápláljuk. Amennyiben a napelemek nem termelnek villamos energiát, borús idő vagy éjszaka esetén, akkor természetesen az energiát a hálózatról vételezzük.
Előnye:
A visszatápláló rendszernél nem kell az energiát tárolnunk.
Hátránya:
Ha áramszünet van, akkor hiába van napelemes rendszerünk, az inverter lekapcsol, és nálunk sem lesz áram. A napelemek által termelt energia csak részben használható fel, az elektromos áram szolgáltató által meghatározott mértékig, pl. 75%, a többivel a szolgáltató rendelkezik. Ha a napelemek által termelt energia nem elég, a többletfogyasztást az aktuális áron meg kell fizetni a szolgáltatónak, tehát nem mentesülünk a rezsiszámlától.
Az elszámolás az áramszolgáltatóval szaldós-alapú, ami azt jelenti, hogy évente van mérőóra leolvasás, a leolvasás után a megtermelt energiát kivonják a fogyasztott energiából, és ez alapján fizetünk, vagy éppen nekünk fizetnek.
Abban az esetben, ha többet termeltünk, mint fogyasztottunk, ne számítsunk komoly jövedelemre, ugyanis az energia átvételi ára jóval alacsonyabb, mint a fogyasztott energia ára. Le kell cserélni a villanyórát kétirányban mérő órára, ennek költsége is minket terhel.
Bonyolult, költséges és hosszadalmas az engedélyek beszerzése.

FR SOLAR

Hybrid visszatáplálós / sziget üzemre képes napelemes rendszer

A hybrid üzemű visszatápláló napelemes rendszer ötvözi a sziget üzemű és a visszatápláló rendszer tulajdonságait. Hybrid üzemben a rendszer képes eldönteni, hogy az energiát visszatáplálja az áramszolgáltatói hálózatba, vagy az akkumulátor csomagba töltse. Elsősorban a saját hálózatunkat látjuk el energiával, és nem termelünk az áramszolgáltató felé. Ha többet termelünk, mint amennyi a saját fogyasztásunk, akkor ez az energia elraktározódik egy korszerű Li-ion akkumulátor csomagban. Ha még ezen felül is termelünk, a rendszer a többlet energiát feltölti az áramszolgáltatói hálózatba, amit a szolgáltató a szaldós-alapú elszámolás alapján fog elszámolni. Ha a napelemes rendszer nem üzemel, mert mondjuk este van, akkor pedig nem kell megvásárolnunk az áramszolgáltatótól az áramot, hanem a saját akku csomagunkból el tudjuk fogyasztani.
Előnye:
Mentes az esetleges áramszünettől,
Hátránya:
A napelemek által termelt energia, ami visszatáplálásra kerül az elektromos hálózatba csak részben használható fel, az elektromos áram szolgáltató által meghatározott mértékig, pl. 75%, a többivel a szolgáltató rendelkezik. Ha a napelemek által termelt és az akkumulátorok által szolgáltatott energia nem elég,  a többletfogyasztást az aktuális áron meg kell fizetni a szolgáltatónak. Csak részben mentesülünk a rezsiszámlától, csak abban az esetben, ha nem lépjük túl az akkumulátorok által biztosított teljesítményt.
Le kell cserélni a villanyórát kétirányban mérő órára, ennek költsége is minket terhel.
Bonyolult, költséges és hosszadalmas az engedélyek beszerzése.

FR SOLAR

Hybrid / sziget üzemű önellátó napelemes rendszer

Egyirányú hybrid üzemű (nem visszatápláló) önellátó napelemes rendszer, mely automatikusan átkapcsol az elektromos hálózatra abban az esetben amikor a napelemek, vagy az akkumulátorok (pl. éjszaka) már nem képesek a megfelelő energiát biztosítani. 
Előnye:      
Mentes az esetleges áramszünettől, az elektromos hálózatot csak mint tartalék áramforrást használja. Nincs szükség kétirányú villanyóra cserére. Nincs szükség bonyolult, költséges és hosszadalmas engedélyeztetésekre.  A napelemek által termelt energiát 100%-ban felhasználhatjuk. A "Long life" akkumulátoroknak köszönhetően 5 év a gyártói garancia, és élettartamuk már 7-8 év.  Rövid megtérülési idő, 2 - 3 év.
Hátránya:
Az esetleges hálózatról történő többletfogyasztást az aktuális áron meg kell fizetni a szolgáltatónak.
Az akkumulátorok élettartama véges, azok egy idő után cserére szorulnak.
Az akkumulátorok miatt drágább a rendszer kiépítése.

FR SOLAR

Sziget üzemű önellátó  napelemes rendszer

A sziget üzemű önellátó napelemes rendszer  biztosítja  bárhol a világon, hogy Önnek az elektromos hálózattól és szolgáltatóktól független ingyenes áramellátása legyen, a nap 24 órájában. A napelemek által termelt energiát akkumulátorokban tároljuk.
A fogyasztókat ennek segítségével elláthatjuk akár 12V, vagy 24/48 V egyenfeszültséggel, valamint inverter segítségével 230 V-os váltakozó árammal.
A rendszerrel egy vagy akár három fázisú belső hálózatot is üzemeltethetünk.
Mivel rendszer független az elektromos hálózattól és szolgáltatótól, így mentes a hálózati kimaradások miatti áramszünettől is. A "Long life" akkumulátoroknak köszönhetően 5 év a gyártói garancia, és élettartamuk már 7-8 év.
Előnye:
Teljesen független önellátó rendszer az elektromos hálózattól és a szolgáltatóktól.
24 órás szünetmentes áramellátás. 
Valódi rezsicsökkentés, 0 Ft-os áram és fütés számla (amennyiben elektromos fűtést alkalmaz.) Használhat 12/24 V-os egyenáramú és 230 V-os váltakozó áramú fogyasztókat egyaránt. Egy és háromfázisú rendszer is megvalósítható. Hosszú élettartamú akkumulátorok használata.
Rövid megtérülési idő 2 - 3 év.
Hátránya:
Az akkumulátorok élettartama véges, azok egy idő után cserére szorulnak.
Az akkumulátorok miatt drágább a rendszer kiépítése.

TÉVHITEK - TÉNYEK

Tévhitek és tények a szigetüzemű napelem rendszerekről.

 1. A napelemek drágák. - A napelemek ára az elmúlt években folyamatosan csökkent, ellenben egyre hatékonyabb lett a technológia. 
 2. A napelemek soha nem térülnek meg. - Ha figyelembe vesszük az energiaárak növekedését, akkor megállapíthatjuk, hogy a napelemes áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás.
 3. A napelem telepítéséhez a tetőszerkezetet át kell álakítani. - A napelemek felszerelése csupán néhány cserép elmozdításával, majd visszahelyezésével jár, ezért nincs szükség a tető átalakítására.  
 4. A napelem nem elég hatékony.  - A napelem termelése minden esetben hatékony, a hatásfoka kellően magas a megfelelő működéshez.
 5. A napelem csak napos időben termel. -Tény, hogy a napelemek legjobban tiszta időben, a derékszögben érkező sugárzás esetében termelnek. Azonban felhős időben is 50-90 százalékos teljesítményt produkálnak.
 6. A napelem csak déli tájolású ház esetében használható. - Nagyon kevés esetben fordul elő kizárólag déli tájolású ház. A déli tájolástól való 10-15° eltérés csekély mértékben befolyásolja a termelés mértékét.
 7. A napelem csak a tetőre szerelhető. - Napelemet lehetséges talajra is telepíteni. Ezek előnye, hogy a pontos tájolás beállításával maximalizálható az energiatermelés.
 8. A napelem telepítéséhez meg kell erősíteni a tetőt. - Egy napelem tábla össz-súlya 17 kg, a felülete 1,7 m2. Egy átlagos családi ház esetében 3 egészséges férfi tömege nagyobb, mint az egész rendszeré.
 9. A napelem nem működik 30 évig. -  A világ számos pontjain több 25-30 éve működő napelem létezik. Bizonyos gyártók 30 év teljes körű termékgaranciát biztosítanak napelemeikre..
 10. Sötétben vagy éjszak nem termel a napelem.  - Tény, azonban a sziget üzemű rendszer ilyenkor is biztosítja a megfelelő áramot az akkumulátorok jóvoltából. Már léteznek olyan napelem cellák amik éjszaka is termelnek áramot, és a jelenlegi napelemek teljesítményének 2-3 szorosára is képesek. Nagyon bíztató kutatások folynak ezen a területen.
 11. A háztartási méretű napelemek építési engedély kötelesek. - A napelemes rendszerek engedélyezési kötelezettségeit a Villamos Energia Törvény (VET) szabályozza. Ez kimondja, hogy az 50kW-ot meg nem haladó, háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez nem kell építési engedély. (átlagos családi ház fogyasztása 2,5 – 5 kW) Az ide vonatkozó törvényi szabályozás itt olvasható.
 12. A napelemekben komoly kárt okoz a jégeső. - A napelemek felületén biztonsági üveg van, ami 5400 Pa felületi nyomást bír ki. Ezek lényegében ellenállóbbak, mint például egy tetőablak, de azért érdemes biztosítást kötni, amelynek igen alacsony az ára, de mellette nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. 
FR SOLAR HUNGARY Kft.

Ébner György köz 4.
2040 Budaörs

Kapcsolat

Email: info@frsolar.hu
Phone: +36 20 777 33 73